Goed licht stopt niet bij de grens
Na de gloeilamp worden er ook andere lichtbronnen verboden in Europa vanwege hun te lage energie-efficiëntie, te grote milieu-impact en omdat de lamptechnologie verouderd is. Hoe zorg je ervoor dat er toch nog licht uit je armaturen komt? Renoveren, oftewel retrofit, lijkt dé oplossing. De logica is simpel: waarom weggooien als de meeste onderdelen nog prima zijn?
Om milieubewuste vernieuwers te helpen bij de keuzes op het gebied van retrofitten, verscheen midden april 2021 het boek ‘Passer à l’éclairage LED? Que devez-vous en savoir? Het is vertaling van het boek “Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?”, de eerste gezamenlijke publicatie van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), het Belgisch Instituut voor Verlichtingskunde (BIV) en Groen Licht Vlaanderen (GLV).
Kwaliteit van licht
“Overal zijn de ‘snelle ledjongens en -meisjes”, zegt John de Joode, voorzitter NSVV. “Zij betoveren opdrachtgevers met mooie terugverdienplaatjes op de energierekening, maar zij hebben vaak onvoldoende kennis van de kwaliteit van licht en van de negatieve invloed van slechte verlichting op gezondheid, welzijn en duurzaamheid.” De Nederlandse en Belgische organisaties sloegen de handen ineen omdat goed licht niet stopt bij de grens. “De werkwijze van lichtontwerpers en -adviseurs is universeel, zij hebben overal met dezelfde uitdagingen te maken”, zegt De Joode.
Kennis van licht
Bij het renoveren van een armatuur is kennis van licht onmisbaar, zegt ook Jan van Riel van BIV. “Als ik vertel dat het 18 graden is in mijn kantoor, kan iedereen daar een voorstelling van maken. Als ik zeg dat mijn kantoor 500 lux heeft, dan is dat voor de meeste mensen een stuk lastiger voor te stellen. Licht heeft uitleg nodig. Bij het renoveren van licht hoort een goede toelichting.”
Uitleg over licht
Het boek ‘Licht vernieuwen naar led. Wat moet je weten?’ werd uitgegeven in het Nederlands en nu dus ook in het Frans en omschrijft helder alle aspecten die bij retrofit belangrijk zijn. “Het gaat specifiek in op de implicaties van retrofit met een heldere omschrijving van de condities”, zegt Catherine Lootens van GLV. “Het gaat ook over de rol en aansprakelijkheid van de installateur, adviseur, producent en fabrikant als het mis gaat bij aanpassingen aan een verlichtingstoestel. Wij leggen uit, maar beschrijven ook de gevoeligheden en de valkuilen.”
Nuttige informatie
- Prijs voor BIV leden : 12.5 euro (excl BTW en verzendingskost)
- Prijs voor BIV niet-leden : 19.95 euro (excl BTW en verzendingskost)
- Gratis verzending bij aankoop vanaf 5 exemplaren
- Auteur : Jacob Nuesink (Litecert)
- Jaar van Uitgifte : 2021
- Aantal pagina’s : 32
- ISBN nr : 978-90-824357-5-7
Meer informatie over deze uitgave op onze pagina Publicaties.
U kan het boek bestellen via onderstaand bestelformulier.
ORDER FORM "Richtlijn voor verlichting van de thuiswerkplek"
Please use this form to order this magazine